Vad är egentligen kvalster?

Duhar säkert hört talas om kvalster och att man kan ha det i sin säng till exempel och att det kan leda till allergier. Men vad är egentligen kvalster? Kvalster är mycket små djur som inte är synliga för blotta ögat, så den du ser på min bild, den är förstorad många gånger om. Kvalstren är mindre än en millimeter i storlek. Hade vi sett dem, så hade kanske vi varit mycket noggrannare med att bli av med dem, eller att inte få in dem alls! Kvalster kan då alltså finnas i hemmet och lde ever på avfallna hudflagor. De trivs i fuktigt och varmt klimat. En säng är ofta både varm och fuktig, så det är därför de ofta finns just där! Det kan vara svår att bli av med dem helt, men det går att minska ner på dem.

Hur blir jag av med alla kvalster?

Kan man bli av med kvalster? Nja, det går oftast inte att bli av med dem helt och hållet, men det går som sagt att minska ner mängden av dem. Det går att göra med lite olika metoder. Du kan bland annat se till att vädra ofta, hålla det svalt i sovrummet samt se till att undvika att det samlas en massa damm. Det går även att skaffa ett så kallat kvalsterskydd till sängen.

Olika typer av kvalster?

Det finns inte bara en enda sort av kvalster utan de förekommer i flera varianter. Dessa är husdammskvalster, som är de som ofta finns i sängen, men även i mattor, stoppade möbler och andra textilier. 
Förrådskvalster finns oftast i damm från logar och ladugårdar men kan också finnas i bostäder. 
Rovkvalster, som används för att biologiskt bekämpa andra skadedjur i en del växthus där man odlar grönsaker. 

 

 

 

9 Feb 2018