Ha respekt för elen

Du kanske är i renoveringstagen hemma, läst en massa böcker i ämnet, samt kollat på massa forum. Grejen är ju att när det kommer till el och elarbeten, så finns det strikta regler att följa. Många elarbeten måste göras av en behörig elinstallatör som en elektriker Gävle till exempel. Det är viktigt att respektera det, för din egen säkerhets skull, samt även för att slippa tråkiga försäkringsbesked och skador.

5 saker du inte kan – eller får – fixa själv

1. Utförande av fasta installationer.

2. Installation av golvvärme och värmekabel.

3. Byte av ojordat vägguttag (eller stickpropp) mot jordat.

4. Förläggning av kabel i mark.

5. Installera fast utomhusbelysning.

Vissa saker får du göra

En del saker med el, är saker du får göra. Men du ska vara aktsam samt ha koll på hur man gör. Bland annat får du göra detta:

1. Byta fast installerade strömbrytare och vägguttag (högst 16 ampere).

2. Byta fast ljusarmatur. 

3. Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar. Om en sladd har gått av eller om isoleringen har skadats får du inte laga den. Däremot kan du kapa av den trasiga delen. Men tänk på att du bara får ersätta sladd, stickpropp och skarvuttag med samma slags material som tidigare. 

4. Montering av skarvsladdar. 

5. Belysning ute – med lågspänningssystem. Det finns belysning som du får installera själv. Kontrollera att de är anpassade för utomhusbruk (och klarar fukt, kyla, värme och sol) genom att titta efter märkningen ”IP” med det lägsta värdet 44. Nyare armaturer ska också vara CE-märkta.

16 Oct 2021