Många goda anledningar att läsa böcker

Det är många som säger sig att de vill läsa mer. Det är inte fel att göra slag i saken och ta tag i det, för läsning, det har många fördelar!

1. Läsning är bra för din hjärna

"Läsning är för sinnet vad träning är för kroppen." Joseph Addison skrev detta citat för ungefär 300 år sedan, innan modern vetenskap och forskningsutrustning kunde backa upp hans påstående. Idag visar dock vetenskapliga studier att läsning gör dig smartare. Att läsa en roman ökar till exempel blodflödet och förbättrar anslutningsmöjligheterna i hjärnan.

2. Läsning introducerar dig för nya idéer och inbjuder dig att lösa problem

Har du någonsin löst ett fall i en mysteriebok innan du läst slutsatsen eller förutspått en händelseutveckling i en roman? Ditt analytiska tänkande stimulerades bara genom att läsa. Läsning hjälper dig att upptäcka mönster, lösa problem och tillgodogöra dig ny information som om du levde i karaktärernas skor.

3. Att läsa gör dig till en bättre författare

När du läser absorberar din hjärna bra skrivteknik och ordförråd. I ditt eget skrivande kommer du omedvetet att kopiera skrivstilarna i böcker som höll din uppmärksamhet. Läsning förbättrar också ditt ordförråd och din stavning. Nya ord dyker upp i sitt naturliga sammanhang och du kan härleda mening från de omgivande orden, samtidigt som du visuellt präglar deras stavning för korrekt återkallelse.

4. Läsning förbättrar dina konversationsförmåga

Eftersom läsning ökar ditt ordförråd och din kunskap om hur du använder nya ord korrekt, hjälper läsning dig att tydligt formulera vad du vill säga. Kunskapen du får genom att läsa ger dig också mycket att prata om med andra. Jag älskar att prata med människor - särskilt små barn - som läser mycket. Deras samtal tenderar att vara djupt, och det får mig att flina när små barn använder tjusiga ord de hittat i en bok.

5. Läsning stärker världsbild och övertygelse

När du läser en bok med en samstämmig världsbild förstärker den din övertygelse. Om du läser en bok med en motsatt världsbild vidgar den ditt perspektiv och får dig att undersöka din tro och söka efter sanning.

6. Läsning förbättrar din självdisciplin och konsekvens

Med den moderna störtfloden av media och omedelbar teknisk information blir vår uppmärksamhetsförmåga kortare och kortare. Att läsa en bok, till skillnad från att skumma en webbsida, tvingar dig att fokusera. För att få ut det mesta av en berättelse måste du fixera vid handlingen och slutföra boken. Genom att göra detta bildar din hjärna djupa kopplingar och övar koncentration.

7. Läsning ökar din kunskap om historia

Läsning kan lära dig historisk politik, seder, kulturer, ekonomi och intellekt. Ofta sätts dessa fakta i ett sammanhang av en berättelse, vilket gör historien lätt att komma ihåg. När jag gick i mellanstadiet var historia inte mitt favoritämne. Datumen och händelserna fångade inte min uppmärksamhet när de kom från en historiebok. Historisk skönlitteratur var dock en annan sak. Jag älskade att läsa om det förflutna i berättelseform, och jag lärde mig utan ansträngning historiska fakta och begrepp medan jag läste. 

8. Läsning ökar kulturell kunskap (utan en dyr flygresa)

Att läsa böcker som utspelar sig i kulturer som skiljer sig från vår egen ger kunskap om dessa kulturer och de känslomässiga och andliga liven för människorna som bor där. Jag hoppas kunna resa jorden runt en dag, men fram till dess utforskar jag genom böcker. Jag har fått en djupare förståelse för kulturer genom att läsa: berättelser om hängmatta sängar, kannibaler, burka och Ugandas röda smuts framträder skarpt i min hjärna. Jag har ännu inte varit i dessa kulturer, men jag förstår dem bättre på grund av läsningen.

9. Läsning utmanar din fantasi

När du läser sätter du dig själv i karaktärernas skor. Din hjärna går bortom orden på sidan och föreställer sig detaljer som utseende, känslor och omgivning. William Styron skrev: "En fantastisk bok bör lämna dig med många upplevelser och lite utmattad i slutet. Du lever flera liv medan du läser.”

10. Läsning ökar din skicklighet inom ett intresseområde

Att läsa om ditt specifika område eller dina intressen kan förbättra din framgång inom ditt område. Du får faktakunskap och lär dig av andras experiment och misstag. 

11. Läsning inspirerar dig

Att läsa en bra bok är som att vara runt en inspirerande person. Du observerar inspirerande handlingar, känner smittande passion och önskan att leva ett bättre liv.

12. Läsning minskar stress

Att läsa om något du tycker om eller att förlora dig själv i en bra roman är ett utmärkt sätt att koppla av. Det kan lindra spänningar i dina muskler och hjärta samtidigt som du låter din hjärna vandra till nya idéer och leva i någon annans skor. Läsning är en minisemester för din hjärna!

Som du kan se är läsning bra för dig – väldigt, väldigt bra för dig. Det kan förbättra ditt akademiska, sociala, fysiska och mentala liv. Med dessa övertygande fakta som rinner igenom ditt sinne är det den perfekta tiden att dyka in i ditt nya års läsmål! 

Tips för att komma igång:

  • Hitta en läskompis. Utmana, uppmuntra eller till och med tävla för att hålla varandra på rätt spår.
  • Välj en viss tid på dagen och gör det till en vana att läsa under en viss tid.
  • Gå med i en bokklubb med möten varje månad och diskutera böcker tillsammans
  • Gå med i en intressegrupp på Facebook för folk som gillar att läsa
4 May 2023