Skolresa – en resa för livet!

Om jag skulle fråga de flesta som nu är över 20 år om de minns sin skolresa, skulle jag gissa att så gott som alla skulle säga ja på den frågan. Nu minns ju folk olika saker med sin klassresa. Någon minns att de inte mådde bra i bussen, någon annan att någon snodde hens godis, någon annan att hen glömde sitt pass hemma, att plånboken försvann och så vidare. Grejen är, att så gott som alla har minnen av sin skolresa, och vad kan det betyda? Jo, alla minns sin klassresa, för det var en viktig resa. För många kan det vara den första resa de någonsin har gjort. Andra minns sin resa för med i klassen var ens ungdoms kärlek med och förälskelsen spirade.

Barnen måste göra allt själva

Synd att det ska ligga på eleverna själva att ansvara för sin klassresa, men nu är det så som det är. Skolan har frånsagt sig ett ansvar för att eleverna ska komma ut på sitt livs första resa. Det har blivit så att det har lagts på eleverna och deras familjer att ansvara för att det blir en resa och att alla har råd att få åka med. Som tur är finns det Kakservice, som hjälper eleverna att sälja kakor och godis. Knappt någon vet vad Kakservice är, men om jag säger Lillebrors Bästa Kolablandning i en grön ask, så kanske de flesta vet? Om jag nämner Lillans Lösgodis? Mammas Choklabollar? Mormors Dubbla Chokladflarn? Morfars Chokladkex? Då kanske minnet kommer tillbaka?

Sälja favoriter

Varför så många minns dessa godsaker beror på att de är så lättsålda. Alla som har försökt sälja dem, vet att det är nästan självsäljande godisar. Eftersom de flesta har smakat dem och vet att de är goda, vill de köpa. Dessutom brukar någon ha något barn, syskonbarn eller barnbarn som också har sålt kakor och godsaker och vill gärna hjälpa till när de får veta att kakorna och godiset går till en klassresa. Det är antagligen därför som de är så lättsålda. De är goda och pengarna som kommer in går till en bra sak. Tala om det, det brukar hjälpa!

21 Oct 2017