Låna böcker digitalt allt mer populärt

Redan för två år sedan så såg man att det blev ett ökat intresse av att låna böcker på biblioteket på det digitala sättet. Då var det en ökning med 11 % på e-böcker och det var 39% på e-ljudböcker. Detta har fortsatt att öka. 

Fördelen med att få en bok på digitalt sätt är att du alltid sedan har med dig den. Oavsett om det är en e-bok eller en e-ljudbok. Den finns i mobilen. Du kan läsa böcker av Zolfagary, Stephen King eller din egen favorit! Eller lyssna då så klart! Man ser inte så stor skillnad på vad det är för böcker som lånas ut. Det är samma sorts böcker folk lånar oavsett om det är i pappersformat eller i digital form. Det är mest skönlitteratur, deckare och populär-skönlitteratur och populär facklitteratur som lånas ut. Den genomsnittliga åldern på de som lånar böcker digitalt ligger på 30-40 år.

Vad föredrar du?

Själv är jag av den gamla skolan och jag tycker det inte är något som slår känslan av att slå upp en ny bok och kunna bläddra i den som jag vill. Men jag kanske ska ändra uppfattning. Digitaliserade böcker gör det mer tillgängligt. Du behöver ju inte ens ta dig till biblioteket eller till bokaffären för att skaffa en ny bok. Det är bara att knappa på mobilen och låna eller köpa den. Vad föredrar ni för form av böcker? Vill ni ha pappersformat, eller är digtala böcker den nya grejen?

 

 

1 Mar 2018