Hur blir man elektriker?

Har du funderingar på att bli elektriker? Det är ett bra yrke, med många bra möjligheter till att få ett jobb efteråt. Men, hur blir man elektriker och lön för elektriker, vad ligger den på? Ett första steg att bli elektiker kan man ta redan på gymnasiet, då det finns gymnasieutbildningar inom detta ämne. Men är det så att du redan har gått gymnasiet och på äldre dar vill skola om dig, så finns det så klart även andra vägar att gå.

Olika vägar att gå

Det finns flera olika typer av utbildningar som du kan gå för att bli elektriker. Du har till exempel yrkesskola, eller elektrikerskola. Du kan även välja att gå på komvux eller via Lernia. När du har grundläggande kunskaper så kan du även läsa vidare på högskola eller universitet. 

Olika inriktningar inom el

Det finns så klart även olika typer av elektriker och du kan därmed inrikta dig på en mängd olika saker som har med el att göra. 

Industrielektriker är en inriktning, och du kan då jobba med styr- och reglerteknik inom industri.

Installationselektriker drar in ledningar och installerar elektrisk utrustning i bostäder, kontor, affärer och industrier.

Automationstekniker är en annan inriktning, där man kan jobba med installationer, driftsättning och mycket mer.

Auktoriserad elinstallatör eller Allmän Behörighet som det kallades förr, innan den nya elsäkerhetslagen trädde i kraft är en utbildning som ger dig rätten att jobba som elinstallatör själv, eller ansvara för annan yrkespersons elinstallationer i alla typer av elanläggningar.

23 Jan 2018